Vieze smaak in de mond
Iedereen heeft het wel eens: een vieze smaak in de mond. Het wordt echter een probleem wanneer het dagelijks voorkomt. Niet zelden gaat een vieze smaak in de mond ook nog eens gepaard met een slechte adem. De slechte smaak kan verschillende oorzaken hebben, waaraan meestal eenvoudig iets te doen is. Oorzaken van een vieze smaak in de mond zijn bijvoorbeeld:
1. Aanslag in de mond: Een witte of gele aanslag op de tong wijst op een overmatige bacteriegroei op de tong. Dit leidt onder meer tot een verminderd smaakvermogen en een vieze smaak. De bacteriën gebruiken eiwitten in voeding als brandstof en zetten deze om in vieze zwaveldampen. Niet alleen smaken deze vies, ook leidt het tot een slechte adem.
Zo verhelp je het: De aanslag is vrij eenvoudig te verwijderen met een goede tongschraper. Een geschikte schraper is de Orabrush. Deze borstel reinigt de tong grondig, zonder hem te beschadigen, zoals sommige harde tongschrapers wel doen.
2. Droge mond: In een droge mond gedijen de zogenaamde anaerobe bacteriën erg goed: bacteriën die zonder de aanwezigheid van zuurstof kunnen leven. Juist deze bacteriën produceren stoffen die vies smaken en stinken. Bovendien kunnen ze het gebit en tandvlees op de lange termijn aantasten.
Zo verhelp je het: Er zijn verschillende manieren om van een droge mond af te komen. Een eenvoudige methode is regelmatig kauwgom kauwen, omdat het kauwen de speekselklieren stimuleert. Een nog effectievere methode is het gebruik van kunstmatige speekselgel, zoals de GeCe Dry Mouth Gel.
3. Amandelsteentjes (Engels: tonsil stones)
Misschien herken je het: brokjes in de keel. Dit zijn meestal zogenaamde amandelsteentjes. Deze brokjes bestaan uit bacteriën en etensresten en veroorzaken een vieze, metaalachtige smaak. Bovendien zorgen de amandelsteentjes ze voor een slechte adem. Net als bij een droge mond of aanslag op de tong, wordt een zwaveldamp geproduceerd.
Zo verhelp je het: Reinig de tong met een tongschraper en spoel de mond regelmatig met geschikte mondspoeling. Een voorbeeld hiervan is Oxyd8, dat gebruik maakt van actief zuurstof. Gebruik geen mondwater dat alcohol bevat.
4. Griep en/of holteontstekingen (sinusitis)
Bij een verkoudheid zijn er meer bacteriën in de keel- en mondholte aanwezig dan gebruikelijk. Ook kan het immuunsysteem iets verzwakt zijn. De bacteriën veroorzaken onder meer een verstopte neus, wat de geur- en smaakbeleving aantast.
Zo verhelp je het: Gebruik neusdruppels of een neusspray om het herstel te bespoedigen. Met nasal sinus drops kunnen de bacteriën aangepakt worden.
5. Chemotherapie
Chemotherapie kan het gehele lichaam aantasten. Wanneer het hoofd en/of de hals behandeld wordt, kan ook de smaak aangetast worden. Dit is soms permanent.
6. Zwangerschap
Onder invloed van hormonen kan de smaak van zwangere vrouwen tijdelijk aangetast zijn. In principe is hier weinig aan te doen en gaat het na maximaal enkele maanden weer over. Wel is het verstandig om de mondholte goed te verzorgen met bijvoorbeeld een tongschraper, zodat de smaak niet extra aangetast wordt door overmatige bacteriegroei.
7. Tandvleesproblemen
Tandvleesontstekingen zijn vrij veel voorkomend en gaan doorgaans gepaard met (kleine) bloedingen, bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen. Het bloed wordt door bacteriën gebruikt door de eiwitten uit het bloed om te zetten in zwavelgassen. Dit leidt tot een vieze smaak en slechte adem.
Zo verhelp je het: Verzorg je tandvlees goed door dagelijks te stoken en te flossen. Ook kan het tandvlees gemasseerd worden met de gum massager van Profi.
8. Medicijnen
Sommige medicijnen tasten de smaak aan, met name bij langdurig gebruik. Dit zijn onder meer sommige medicijnen tegen allergieën, astma, infecties en een hoge bloeddruk. Wanneer er gestopt wordt met het gebruik van de medicijnen, verdwijnt de bijwerking ook. Overleg bij ernstige bijwerkingen altijd met de arts wat er veranderd kan worden.
9. Zoetstoffen (sacharine)
Sacharine is een zoetstof die in veel mondproducten, zoals mondwaters en tandpasta, gebruikt wordt. Sacharine geeft het product in eerste instantie een prettige smaak, maar kan in de mond worden omgezet in een bittere stof. Dit leidt tot een vieze smaak in de mond.
Zo verhelp je het: Gebruik mondproducten met sorbitol of xylitol, zoals Oxyd8 of PerioTherapy tandgel.
10. Zinktekort
Zink is een element dat belangrijk is voor de smaak- en geurbeleving. Bij een tekort kan er een vieze smaak in de mond ontstaan.
Zo verhelp je het: Bronnen van zink zijn onder meer rundvlees, varkensvlees, kip, zalm, bruine rijst en pinda’s. Voeg deze producten toe aan het dieet om het zinkniveau in het lichaam op peil te brengen.