Complete reeks van 21 oorzaken van stinkende adem
In dit artikel worden de 21 meest voorkomende oorzaken van slechte adem beschreven. Er wordt onderscheid gemaakt tussen oorzaken vanuit de mond en oorzaken die zich afspelen in andere delen van het lichaam.
In bijna alle gevallen ontstaat stinkende adem door bacteriën die zich begeven in het tongweefsel of in de mond- keel- of neusholte. Orale oorzaken zijn vaak onschuldig en goed te verhelpen, mits er gebruik gemaakt wordt van de juiste kennis en middelen.
Andere oorzaken zoals long- of maagziekten komen minder vaak voor en zijn lastiger te behandelen. Hieronder beschrijven we ze állemaal.
21 oorzaken van slechte adem
1: Wit Tongbeslag (85%)
Witte of gele aanslag op de tong is bij 85% van de mensen dé veroorzaker van stinkende ademgassen. In het ruwe weefsel van de tong bevinden zich bacteriën die mondafval en eiwitten afbreken en omzetten in stinkende sulfiden.
Deze geur is vergelijkbaar met ontbindend vlees of rotte eieren. Zelfs bij een klein beetje tongbeslag kan de geur al afschrikwekkend zijn.
Poets daarom 2 keer per dag je tong goed schoon. Doe dit niet met je tandenborstel. Gebruik daarvoor een échte tongreiniger zoals de populaire OraBrush i.c.m. een ontsmettende gel. Druppel vervolgens een paar California Breath Powerdrops achter op de tong voor het beste resultaat.
2: Gekruid voedsel
Het eten van knoflook, ui en specerijen kan de ademkwaliteit flink verslechteren. Knoflook is gezond vanwege haar vele vitaminen en mineralen. Jammergenoeg zorgt het evenzeer voor een beklagenswaardige geur uit de mond.
Je kunt je tanden polijsten tot je erbij neervalt, de bouquet van knoflook blijft aanwezig. In knoflook en ui zitten namelijk zwavelbevattende stukjes die worden vermorzelt gedurende de spijsvertering. Tijdens dit gebeuren komen er ondeugdelijke gassen vrij.
Deze stinkende sulfiden worden in het bloed opgenomen en worden dientengevolge vrijgelaten via de longen en poriën. Toch zijn er enkele manieren die knoflookgeur kunnen uitschakelen.
Linktip
Dit kun je tegen doen tegen knoflookgeur!
3: Uitdroging van de mond
Monddroogheid is één van de grootste boosdoeners van slechte adem. Er is immers geen speeksel meer dat de mond beschermt tegen stinkende bacteriën. Enkele oorzaken van monddroogheid zijn stress, mondademhaling, medicijngebruik, chemotherapie, alcohol (ook mondwater met alcohol), roken en koffie. Daarnaast is een tandpasta met sodium lauryl sulfaat regelmatig de grote veroorzaker.
De meeste mensen hebben vooral een slechte adem in de ochtend. Dit komt omdat gedurende de slaap de speekselklieren op “on hold” staan en bacteriën onbelemmerd vieze gassen kunnen produceren.
Tip: Een droge mond kan worden voorkomen met behulp van een speciale gel (RaspBerry Hydrating Gel) en een hydraterende tandpasta (Oxyd8 of OxyFresh). Daarnaast is het drinken van water en het zuigen op de Dry Mouth Lozenges van DR. Katz een zinvolle manier om de mond te hydrateren en stinkende (ochtend)adem te voorkomen. Uw huisarts kan tevens kunstspeeksel voorschrijven.
Hier kun je lezen wat te doen tegen monddroogheid.
4: Amandelsteentjes / keelbrokjes
Na tongaanslag en een droge mond zijn ook tonsilstones een grote aanstichter van stinkende adem. Tonsilstones worden ook wel tonsillitis, tonsilstenen of amandelstenen genoemd.
Amandelsteentjes zijn verharde stukjes mondafval die worden gevormd in de crypten (gaatjes) van de amandelen.
De pockets in de amandelen zijn een soort vangnetten van bacteriën en voedselresten. Bij veel mensen zijn de pockets erg diep waardoor het afval blijft steken. Tezamen met calcium verhardt dit tot stinkende brokjes. Na een tijdje kan het flink gaan stinken.
Met de Oxyd8-lijn kunnen amandelstenen worden ‘losgeweekt’. Daarnaast zijn er instrumenten van het merk TonsilFresh waarmee je amandelsteentjes op een veilige manier uit de crypten kunt zuigen. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over vuil in de amandelen en hoe je het kunt aanpakken.
5: Zuivelproducten
Het nuttigen van zuivelproducten zoals kaas, melk, yoghurt en roomijs kan voor een vieze mondodeur zorgen. Bacteriën transformeren de achtergebleven eiwitten tot stinkende zwavelverbindingen. Spoel daarom de mond na de maaltijd goed na met water of mondspoeling en verwijder witte tongaanslag met een goede tongborstel.
6: Ontsteking van het tandvlees.
Ontstoken tandvlees (gingivitis) gaat vaak gepaard met een verslechterde ademkwaliteit. Tandplak mineraliseert tot tandsteen als het niet op tijd wordt verwijderd. Tandsteen zorgt op haar beurt voor een ruwe tandoppervlakte. Vanwege de ribbelige tandstructuur kunnen bacteriën zich makkelijker vasthechten en het tandvlees aantasten. Het beschadigde weefsel en vrijgekomen bloed wordt vervolgens verteerd en omgezet in stinkende ademgassen.
Laat tandsteen (onder het tandvlees) zo snel mogelijk verwijderen. Zichtbaar tandsteen kan desgewenst zelf veilig worden weggehaald met een (onscherp) consumentenhaakje zoals het krabbertje van Profi of de Piksters stain remover.
Een beginnende tandvleesontsteking kan het beste worden behandeld met flossers of ragers en door de weefsels te voorzien van foliumzuur, oxygen en aloë vera.
Deze ingrediënten zijn onder andere te vinden in de OxyFresh Super Relief Gel. We noemen dit product, omdat ze als één van de enige middelen géén agressieve ingrediënten bevat, maar wel heeft bewezen de strijd aan te gaan tegen een ontsteking.
Lees meer over ontstoken tandvlees behandelen in 10 stappen
7: Gaatjes (cariës).
Gaatjes ontstaan doordat tandplakbacteriën schadelijke zuren afscheiden die het tandglazuur doorboren. Mensen die veelvuldig worstelen met gaatjes hebben een verhoogde kans op een ondeugdelijke adem omdat bacteriën zich in de pockets verstoppen en gassen veroorzaken. Laat gaatjes daarom direct behandelen bij de tandarts. Aandachtig poetsen met een goede anti-tandsteen tandpasta zoals The Breath Company tezamen met flossen en ragen helpt gaatjes voorkomen.
8: Ontsteking van het mondslijmvlies
Dit wordt ook wel stomatitis genoemd. Aften is vaak een symptoom hiervan. Dit kan onstaan door een slechte hygiëne van de mond, medicijngebruik, bacteriën of schimmels. Stomatitus leidt in veel gevallen tot slechte adem.
8: Geneesmiddelen
Medicatie veroorzaakt vaak een droge mond. Een droge mond is ideaal voor bacteriën. Normaal breekt speeksel bacteriën af. Als speeksel ontbreekt hebben bacteriën vrij spel. Dit gaat miet alleen gepaard met slechte adem, ook is er een verhoogt kans op gaatjes en ontstekingen.
Voorbeelden van medicijnen die een droge mond veroorzaken zijn antidepressiva, zoals clomipramine en lithiumzouten. Maar ook de antimycotica, zoals griseofulvine. De antiretrovirale middelen, zoals indinavir. Nitraten, zoals osorbidedinitraat en isosorbidemononitraat. Jodium bevattende geneesmiddelen, zoals amiodaron en kaliumjodide. Vitamine B-preparaten en nog diverse andere middelen, zoals dimethylsulfoxide, disulfiram, penicillamine en succimer die mogelijkerwijs een onprettige adem teweegbrengen. Bron : ebu.artsennet.nl
10: Dieet
Het volgen van een dieet kan een oorzaak zijn van onfrisse adem. Als je een programma volgt met zo weinig mogelijk koolhydraten kan er de zogeheten ketose-adem ontstaan.
Ketose ontstaat wanneer de afbraak van suikers te weinig energie kan leveren aan het lichaam. Er wordt dan overgegaan op vetverbranding. Wat je vervolgens ruikt is aceton dat het lichaam verlaat via onder andere de adem.
Een slechte adem kan zich ook voordoen bij diëten op basis van shakes. Het eten van eiwitten is populair tijdens het diëten. Echter de eiwitten die achterblijven in de mond, meestal op de tong, worden afgebroken door bacteriën. Tijdens dit proces komt er een vieze adem vrij. Het schrapen van de tong met een goede tongschraper en het spoelen met een Oxygene spoeling zoals Oxyd8 of OxyFresh is hierbij belangrijk.
4 Oorzaken slechte adem vanuit de keel of neus
11: Zenker divertikel
Een zenker divertikel komt maar zelden voor en meestal bij mensen na hun vijftigste levensjaar. De spieren van de slokdarm zijn verslapt waardoor er een soort zakje of uitstulping ontstaat. In dit zakje kunnen voedselresten blijven steken en na een tijdje gaat dit gisten en stinken.
12: Keelontsteking oftewel Faryngitis
Een keelontsteking is infectieus. Dikwijls gaat dit gepaard met buikpijn, braken, rode huiduitslag en ook slechte adem kan het gevolg zijn van een keelinfectie. Een keelontsteking zit vaak in de amandelen. De amandelen stoten pus en dode witte bloedcellen af. Deze rottende cellen geven een proteïne-achtige geur af en veroorzaken logischerwijs slechte adem.
13: Sinusitis
Sinusitis is een chronische ontsteking van de neuspoliepen. Wat de meeste mensen niet weten is dat dit naast hoofdpijn ook een slechte adem veroorzaakt. Het slijm dat ontstaat door de ontsteking laat tevens een wit gele coating achter op de tong. Zoals eerder beschreven is tongaanslag dé veroorzaker van slechte adem.
Blijf vooral tongschrapen als u last heeft van Sinusitis. Tegelijkertijd zijn er speciale (medicijnvrije) neusdruppels op de markt die stinkende neusgeur kan omzetten in een frisse geur. Tip; California Breath Nasal Sinus Drops.
Oorzaken slechte adem vanuit de longen
14: Stofwisselingsziekten
Stofwisselingsziekten waarbij onaangename stoffen in de bloedbaan circuleren en wordt uitgeademd via de longen (heet ook wel alveolaire gasuitwisseling). Trimethylaminuria is een zeldzame stofwisselingsziekte waarbij trimethylaminuria niet goed wordt afgebroken. Als deze stof niet wordt vernietigd dan komt een lichaamsgeur vrij die lijkt op rotte vis. Deze lucht komt vrij via urine zweet en adem. Vanuit Longen – afvalstoffen komen door verschillende aandoeningen terecht in het bloed en zodoende wordt dit via de longen uitgeademd.
15: Vasten
Tijdens het vasten zorgen de ketonen voor een slechte adem. De ketonen ruiken naar aceton. Ketonen komen vrij bij de verbranding van lichaamsvet. Ook kan een droge mond de oorzaak van slechte adem zijn tijdens vasten.
16: Nierziekte
Een nierziekte kan voor slechte adem zorgen. Je nierfilters werken onvoldoende en zijn beschadigd geraakt. Vaak gaat men over op nierdialyse, omdat er anders teveel afvalstoffen en vocht in het lichaam achter blijft. Afvalstoffen worden opgenomen in het bloed en kan uiteindelijk in de longen terecht komen. Vanuit de longen komt een slechte adem vrij.
17: Leveraandoening
Vieze ademgeur door een leveraandoening komt door een enzymstoornis. In de lever hoopt zich dimethylsulfide op in het bloed. Dat is een organische zwavelverbinding en deze komt uiteindelijk via de longen vrij.
18: Suikerziekte
Soms hebben mensen met suikerziekte last van een slechte adem. Vanwege het insulinetekort kan de glucose vaak zo slechte verwerkt worden dat het lichaam zich aanzet tot het verbranden van vet. Hierbij komen net als op dieet gaan, ketonen vrij. Aceton is een ketonen en ruikt onprettig.
19: Verstopte darmen
Opstopping en obstipatie van de darmen. Wanneer uitwerpselen zich langdurig in de darm bevinden, zorgen de bacteriën van de darm voor een gistproces. Hierdoor komt teveel zwavelgas tot stand. Het zwavelgas zal via het darmschot in het bloed terecht komen en zal via de longen worden uitgeademd.
Oorzaken slechte adem vanuit de maag
20: Maagontsteking.
Een infectie in de maag heet ook wel Gastritis. De veroorzaker is vrijwel altijd de bacterie Helicobacter pylori. Het maagslijmvlies is gaan ontsteken en dat brengt een vervelende geur met zich mee. Deze geur kan via de slokdarm naar buiten treden.
21: Middenrifbreuk
Een middenrifbreuk zorgt ervoor dat de afsluitende spier van de maag en de slokdarm minder goed sluit en daardoor komen er maaggassen via de slokdarm en vervolgens de mond naar buiten. Dit wordt ook wel een Sliding Hernia genoemd. Het middenrif scheidt de borst van de buik. Als de ruimte tussen de borst- en de buikholte wat wijder is geworden is er sprake van een middenrifbreuk. Dit komt ontzettend vaak voor onder de bevolking en levert meestal naast een slechte adem en refluxen geen klachten op. Maar liefst veertig procent van de mensen ouder dan zestig jaar heeft een middenrifsbreuk.
Welke bacteriën dringen onze mond binnen?
Er positioneren zich 4 soorten bacteriën in onze mond. Dit zijn de volgende minuscule organismen:
- Porphymonas gingivalis
- Prevotella Intermedia
- Fusobacterium nucleatum
- Treponema denticola
Deze bacteriën extraheren aminozuren uit o.a. voedselresten, bloed, cellen en creviculaire vloeistof. Gedurende deze werkwijze komen er sulfides vrij. Dit zijn gassen die nogal heftig kunnen stinken. Deze sulfides heten ook wel vluchtige zwavelverbindingen.
Welke zwavelverbindingen / sulfides zijn er?
Er zijn drie soorten vluchtige zwavelverbindingen te onderscheiden.
- Waterstofsulfide (geur vergelijkbaar van bedorven ei)
- Methylmercaptaan (doordringende rotte kool)
- Dimethylsulfide (vunzige zoetachtige geur) heeft vaak een andere oorzaak dan een orale oorzaak.
Lees ook de volgende onderwerpen over slechte adem
Wakker worden met een slechte adem
De beste middelen en tips tegen slechte adem
In hoeverre stinkt jouw adem
Deze middelen helpen niet tegen stinkadem