Hoe kan ik de kwaliteit van mijn adem het beste testen?
De meest ongecompliceerde aanpak om de kwaliteit van je ademfrisheid te meten doe je met de HC 212 Slechte Adem Tester. ( Te bekijken op Orabrush.nl en DeMondzorgzaak.nl) Dit is een integer en nauwkeurig hulpmiddel om voor jezelf in kaart te brengen in hoeverre je adem stinkt of niet. Je kunt namelijk je ademkwaliteit zelf niet inschatten omdat je gewend bent aan je adem.
Hoe werkt de ademtester?
De breath checker in pocketformaat detecteert vieze stinkgeuren uit de mond die ontstaan bij de afbraak van eiwitten door bacteriën. Vervolgens jureert hij deze gassen met de cijfers 1 tot en met 6.
1 = geen geur 2 = nauwelijks merkbaar geur 3 = lichte geur 4 = matige geur 5 = sterke geur 6 = hele sterke geur
Andere methoden om de kwaliteit van de adem te testen:
- Bevochtig met de achterkant van je tong de bovenkant van je pols of arm. Laat het een aantal seconden drogen en ruik er eens aan. Deze geur komt redelijkerwijs overeen met de geur van jouw adem. Echter meet je hiermee alleen de zwavelverbindingen die vanuit de tong komen. Andere medische of orale oorzaken kun je op deze manier niet testen.
- Pak een verbandgaasje en trek deze zachtjes over je tong. Laat ook dit even drogen en ruik er even aan. Beoordeel zelf in hoeverre het belangrijk is om je tong te schrapen.
- Je kunt natuurlijk ook je partner vragen of hij of zij je adem onder de loep wilt nemen.
Naar de slechte adem specialist ( halitoloog )
Soms als tongschrapen en het op gang brengen van de speekselproductie niet helpt is een behandeling nodig in het ziekenhuis. De specialist op het gebied van slechte adem heet ook wel een >halitoloog. Deze arts gebruikt twee apparaten.
- 1 Een Oral Chroma apparaat. Dit hulpmiddel herleidt gassen en kan zodoende de oorzaak bepalen van slechte adem. In sommige gevallen word je doorgestuurd naar een andere arts als blijkt dat de slechte adem wordt veroorzaakt door een onderliggende medische ziekte zoals bijvoorbeeld een leveraandoening.
- 2 De arts kan ook gebruik maken van een halimeter. Deze meter detecteert de totale hoeveelheid zwavelverbindingen. De oral chroma is specifieker en meet de sulfides apart.
Naast deze apparaten zal een mondzorgverlener ook zelf gaan ruiken. De arts vraagt de patiënt te ademen door een buisje en zal zelf ruiken. Dit noemt men ook wel een organeoleptisch onderzoek.
Weet je zeker dat je adem wel zo slecht is?
Soms denkt een patiënt slechte adem te hebben terwijl het eigenlijk niet zo is. Een vieze smaak in de mond hoeft niet per definitie te betekenen dat je een slechte adem hebt. Mensen met een frisse smaak kunnen net zo goed wél een slechte adem hebben.
Bij ongeveer 20% van de bezoekers in het ziekenhuis wordt géén chronische halitose vastgsteld op het spreekuur. Dit noemt men ook wel Pseudo Halitose. Je denkt dat je het hebt, echter verbeeld je je het maar.
Als je niet gelooft in de positieve bevindingen van je arts, kun je wel eens te maken hebben met halitofobie en is het raadzaam hulp te zoeken bij een psycholoog.
Poll
In 2011 is er een poll uitgebracht waarbij we mensen vroegen of ze last hadden van slechte adem
28 % gaf stellig aan dat ze hier geen last van hebben
30% gaf aan misschien last te hebben van slechte adem
16% is er bang voor en denkt het wel te hebben
26% weet zeker daar last van te hebben.
Lees ook de volgende onderwerpen over slechte adem
- De beste middelen en tips tegen slechte adem
- Waardoor wordt slechte adem veroorzaakt
- Deze middelen helpen niet tegen stinkadem