Tandenknarsen tips en behandeling
Bruxisme is de medische benaming voor tandenknarsen gedurende de slaap, waarbij de tanden en kiezen met kracht over elkaar worden geschoven. Tandenknarsen kan ook overdag plaatsvinden, maar dit uit zich meer in de vorm van klemmen. Tandenknarsen is een aandoening dat veel voorkomt. Maar liefst één op de 10 volwassenen heeft enkele keren in zijn of haar leven te maken met bruxisme. Meer dan één op de drie ouders herkent zo af en toe tandenknarsen bij zijn of haar kinderen. Sporadisch tandenknarsen kan niet zo gek veel kwaad, echter wanneer men chronisch knarst, kunnen er flinke problemen ontstaan, waaronder afgebroken tanden en kiezen, hoofdpijn, kaakpijn, en slaapproblemen.
Oorzaken
Hoewel de echte oorzaak van knarsen nooit voor 100% bewezen is, lijkt de basis van het probleem te liggen bij factoren zoals angst, stress, cafeïnegebruik, drugs en vermoeidheid. Ook medicijngebruik kan een boosdoener zijn.
Symptomen en klachten
Mensen die last hebben van knarsen tijdens slapen kunnen ook problemen ervaren zoals hoofdpijn, oorpijn en kaakpijn tijdens het wakker worden. Tegelijkertijd kan er een flinke beschadiging van het gebit optreden. Knarsen heeft een negatieve invloed op de levenskwaliteit en daarom is het belangrijk hulp van een arts in te schakelen.
Behandeling
- Knarsbitje Voordat de kern van het probleem wordt aangepakt, is het van belang directe schade aan het gebit zo snel mogelijk te voorkomen. Dat kan door middel van een knarsbitje. Je kunt een knarsbitje laten maken bij de tandarts, de kosten hiervan bedragen zo rond de € 300 en het kan soms enkele weken duren voordat de splint klaar is voor gebruik. Tegenwoordig zijn er ook eigenhandig op maat te maken knarsbitjes te verkrijgen, die absoluut niet onderdoen aan de kwaliteit van een tandartsbitje. Het bitje van Dentek Professional Fit kost slechts enkele tientjes, is binnen 5 minuten pasklaar en gebruikt minder materiaal dan andere knarsbeschermers waardoor ze comfortabel zit maar toch capabel genoeg is de hevige krachten van knarsen op te vangen en de tanden te beschermen.
- Creëer rust voor het slapen gaanKnarsen in de nacht wordt vaak gerelateerd aan stressvolle momenten die overdag plaatsvinden. Probeer daarom voor het slapengaan goed tot rust te komen. Zorg ook voor een slaapkamer met zo min mogelijk prikkels. Dus liever geen elektronische apparatuur, iPads en tv binnen handbereik. Creëer een uitgeruste geest voordat je gaat slapen. Andere behandelmethoden zijn stress regulatie, medicijnen, ontspanningstechnieken en gedragstherapie. Tegelijkertijd wanneer gebitsproblemen zijn ontstaan, kan een tandarts schade aan tanden en kiezen herstellen.